PROJEKTOWANIE OBIEKTU

II Pracownia Projektowania Produktu
dr hab. Marzena Wolińska, prof. UAP

Pracownia Designu Inspirującego
prof. dr hab. Bogumiła Jung

ZIMNE/GORĄCE

Temat był pretekstem do szerokiej analizy czynności, związanych z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Odpowiedzi projektowe odnosiły się do rozwiązań, wspomagających procesy kulinarne takie jak : gotowanie, pieczenie, utrzymywanie temperatury, chłodzenie, przenoszenie, serwowanie i konsumowanie, zarówno to pośpieszne, jak i celebrowane.

STAŁY/ZMIENNY

Zadanie polegało na zaprojektowaniu hamaka, przeznaczonego do korzystania na zewnątrz lub wewnątrz, rozumianego jako obiekt umożliwiający przyjmowanie wygodnej pozycji ciała w zawieszeniu. Studenci definiowali potrzeby konkretnego użytkownika, uwzględniając i opracowując wszystkie etapy funkcjonowania hamaka: mocowanie, wchodzenie, leżenie, siedzenie, schodzenie, składanie i transportowanie.

PTAKI W MIEŚCIE

Na podstawie obserwacji, własnych doświadczeń, relacji osób drugich oraz opracowań teoretycznych studenci analizowali sytuację ptaków w mieście. Definiowali zagrożenia i niedogodności stojące przed nimi, jak i przez nie generowane. Uwzględniali potrzeby wybranych gatunków ptaków: możliwość i konieczność schronienia się oraz dostęp do pożywienia w zmieniających się warunkach atmosferycznych.

KONKURS GLASSBERRIES

Kolejna edycja międzynarodowego konkursu, do którego zapraszane są tylko wybrane Uczelnie. Konkurs jest organizowany przez portugalskiego producenta szkła użytkowego, stąd zadanie projektowe zawsze skupia się na zaprojektowaniu szklanego opakowania o konkretnym przeznaczeniu. Były to między innymi: butelki do alkoholi wysokoprocentowych, pojemniki spożywcze czy słoiki do kiszonek. Z uwagi na portugalskie tradycje uprawy drzew korkowych wskazane jest wykorzystanie tego surowca jako uzupełnienia szklanego opakowania. Tegorocznym tematem jest zaprojektowanie butelki do wina musującego w dwóch pojemnościach: 750 ml i 300 ml. Ze względu na sytuację pandemii termin przesyłania prac konkursowych uległ wydłużeniu. Z tego względu na razie nie możemy zaprezentować efektów pracy studentów, realizujących ten temat. Uczynimy to niezwłocznie po ogłoszeniu werdyktu Jury.