Wstęp do projektowania odpowiedzialnego
mgr inż. arch. Jan Ankiersztajn
temat: Lokalne odpady
Recykling nie jest jedynym sposobem na walkę z zanieczyszczeniem środowiska.
Odpowiedzialni projektanci są zobowiązani do poszukiwania nowych receptur na biodegradowalne materiały.
Tworzywa sztuczne, które zrewolucjonizowały rynek wzornictwa, dziś są jednym z najbardziej szkodliwych materiałów dla środowiska. Większość tworzyw sztucznych nie ulega biodegradacji, pozostaje więc w środowisku na zawsze.
W ciągu ostatnich kilku lat został odnotowany znaczący wzrost produkcji materiałów z zasobów odnawialnych. Rozwój tych biopolimerów wciąż znajduje się na wczesnym etapie, cały czas stanowi znaczące wyzwania technologiczne i aplikacyjne.
Celem zajęć „Wstęp do projektowania odpowiedzialnego” jest opracowanie nowych rozwiązań uwzględniających zastosowanie biomateriału do wytwarzania form przestrzennych. Studenci zajęli się opracowaniem biodegradowalnego materiału pozyskiwanego z naturalnych składników, bazujących na surowcach odnawialnych. Zadaniem studentów było opracowanie receptury oraz procesu produkcyjnego.
Projekt ma na celu opracowanie biodegradowalnego kompozytu. Założeniem było opracowanie opakowania, które będzie wytrzymałe i
wodoodporne. Bazą eksperymentów stała się kombucha czyli SCOBY „symbiotic culture of bacteria and yeast”. Jest ona tak naprawdę zrostem bakterii, który tylko przypomina grzyba. Rozrasta się na wierzchu fermentowanej herbaty tworząc warstwy a co za tym idzie jest prosta w uprawie. Po wyjęciu powstałej błony, warstw pozostawia się je do wyschnięcia i tak powstaje już gotowy materiał. Kombucha poddana została procesowi kształtowania w formie gipsowej. Jednak aby stworzyć kompozyt dodane zostało umocnienie i utwardzenie w postaci pokrzywy. Ta ogólnodostępna roślina zbierana jest jesienią a następnie z jej łodyg oddzielane są włókna. Poprzez przeplatanie na krośnie powstaje tkanina, która dodana w newralgicznych miejscach formy opakowania będzie ją dodatkowo umacniać. Układa się ją warstwowo między płatami kombuchy. Projekt opakowania został poszerzony o rączki ułatwiające przenoszenie zawartości. Nadaje się ono do przechowywania produktów suchych.